De Energy Quiz op het ROC van Twente

Energie. Je hebt en krijgt er steeds meer mee te maken. Je merkt pas hoe afhankelijk we van energie zijn als de verwarming het niet doet, lichten niet aan gaan of je smartphone niet wordt opgeladen. Het is vanzelfsprekend dat we altijd en overal stroom hebben. Ook later, in jouw werk, is het energievraagstuk van groot belang. Omdat je gaat bijdragen aan een energiezuinig gebouw of de aanleg van energievoorzieningen. De wijze waarop wij energie opwekken, gaat sterk veranderen. We gaan steeds meer gebruik maken van natuurlijke bronnen zoals het opwekken van energie via de wind en de zon. Omdat olie, gas en steenkolen opraken en vervuilend zijn.

Genoeg redenen dus om wat meer te weten te komen over energie. En in het bijzonder over het energiegebruik in jouw schoolgebouw. Met de Energy Quiz leer je op een praktische en actieve manier over energie en energiebesparingsmogelijkheden in jouw schoolgebouw. 2 teams winnen de EnergyQuiz 2020: het team met de meest goede antwoorden op de quizvragen, en het team met het beste energieplan. Deze teams winnen een exclusieve sustainability tour! Dat is een compleet verzorgde dag met een bezoek aan de meest duurzame hotspots (tijdens schooltijd!). Een gave belevenis!

De Energy Quiz: hoe werkt het?

Met je team beantwoord je wekelijks 4 meerkeuzevragen via de online lesmodule ‘Duurzaamheid in beroep’.

Na een maand, aan het einde van de Quiz maak jij met jouw team een plan om tot meer energiebesparing te komen in jouw schoolgebouw. Een jury beoordeelt welk idee namens jouw locatie naar de finale gaat.

In de finale presenteren en verdedigen de finalisten hun idee voor een vakjury. De 3 teams met de meest goede Quiz-antwoorden spelen een finale. Deze 3 teams worden tijdens de finale bekend gemaakt. Het team met het beste besparingsidee en het team met de meest goede antwoorden krijgen niet alleen eeuwige roem, maar ook een geheel verzorgde sustainability tour!

Op deze site komen wekelijks de juiste antwoorden van de Energy Quiz en de teamstanden te staan.

Ook organiseren we excursies naar biomassacentrale Twence, de houtgestookte warmteketel van TwenteBad, de duurzaamste autogarage van Europa, de nieuwbouw van het duurzame stadskantoor Hengelo en de allereerste nul-op-de-meter verkeersbrug van Nederland.

Daarnaast worden ook workshops georganiseerd over: duurzame warmte en elektra in gebouwen, circulair bouwen en de aanleg van nieuwe energieleidingen.

Vragen? Stuur een mail naar martijn@concern4.nl

De spelregels

Formeer een team en verzin een leuke teamnaam.

Kies een teamcaptain, zijn/haar antwoorden tellen mee voor de competitie.

De Energy Quiz met de meerkeuzevragen staan op energyquiz.nl/rocvantwente

Iedere week beantwoord je 4 meerkeuzevragen.

Iedereen, dus elk teamlid moet de quiz vragen beantwoorden en inleveren.

Uiterlijk zondag 23:59 moet iedereen de antwoorden inleveren via Cum Laude.

Op tijd beantwoorden = een extra punt! (Elke week, dus in totaal kan je 5 bonuspunten verdienen voor op tijd inleveren).

Ben je zeker over een antwoord? Zet de verdubbelaar in! Deze verdubbelt het aantal punten dat je krijgt voor het antwoord. (Maximaal 1x te gebruiken in de gehele competitie)

Twijfel je over een antwoord? Zet dan de joker in! Als je de joker inzet wordt die vraag sowieso goedgerekend. (Maximaal 1x te gebruiken in de gehele competitie)

De verdubbelaar en de joker kunnen niet op dezelfde vraag ingezet worden.

De antwoorden op de vragen van de vorige week worden iedere woensdag geplaatst op de website energyquiz.nl/rocvantwente. Ook wordt dan de ranking gepubliceerd op de website.

Van de laatste 2 weken worden de standen pas op de finaledag bekend gemaakt. Zo houden we het spannend!

De EnergyQuiz wordt afgesloten met een casus: het maken van energiebesparingsplan + een filmpje.

Op de finaledag zijn er 3 winnaars:

Top 3 van de quiz speelt een finale met benaderingsvragen
De 3 teams met het beste energiebesparingsplan, door een deskundige jury beoordeeld
Team met de beste inzet

De prijs: een exclusieve sustainability tour!

Programma

Hier vind je binnenkort het programma!

Quizvragen

De quizvragen en toelichting vind je binnenkort op deze pagina!

EnergyQuiz op het ROC van Twente is een samenwerkingsverband van Strukton Worksphere, Stichting Generatin' en het ROC van Twente. Voor vragen over de EnergyQuiz op het ROC van Twente, neem contact op met je docent. Voor andere vragen, neem contact op met Martijn Zomerplaag.

Contact
Martijn Zomerplaag

+31 (0) 6 397 200 11
martijn@concern4.nl

 

Website door Yanick Brezet. Yanickbrezet.nl (c) 2018 EnergyQuiz