Uncategorized

3 posts

Voetafdruk challenge

Opdrachtomschrijving voetafdruk challenge

In cumlaude zie je een PowerPoint en Pdf waarin je de opdracht uitgelegd ziet.

De deadline voor deze opdracht is 15 mei 2020. Lever je film in via cumlaude bij blok 9.

Excursies

Woensdag 6 maart

Van afvalbedrijf naar energiecentrale – Twence
Twence verbrandt afval en verhit hiermee vloeistof tot stoom. Het stoom kan gebruikt worden voor het verwarmen van gebouwen of bij productiebedrijven. En het stoom zet een spoel in beweging voor het produceren van stroom. Twence levert zo elektriciteit voor zo’n 164.000 huishoudens en warmte voor ruim 49.000 huishoudens. In de toekomst zal er steeds minder worden verbrand en steeds meer afval worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten (circulair).
Website Twence

Donderdag 7 maart

De meest duurzame autogarage van Europa – Volvo garage Harrie Arendsen (groep Hengelo)
Het pand, interieur en exterieur is gemaakt van gerecyclede materialen. De bestrating op de parkeerplaats is vervaardigd uit hoogwaardige duurzame grondstoffen die CO2-uitstoot kunnen opnemen. Energie wordt opgewekt met zonnepanelen en een aardwarmtepomp. Om het gebruik van fossiele energiebronnen uit te sluiten, is er geen gasaansluiting aanwezig. Groene eyecatcher – letterlijk en figuurlijk – is het unieke dak dat regen opvangt (zie foto). De vegetatie erop vormt een natuurlijke isolatielaag. Het dak geeft koelte in de zomer en voorkomt in de winter dat warmte verloren gaat. Tevens is er zon georiënteerd gebouwd, waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van het daglicht.
Website Volvo Harrie Arendsen Hengelo

Van sloopafval naar nieuwe bouwmaterialen – RGS (groep Rijssen)
Circulair is een ander woord voor kringloop. En een kringloop is oneindig. Voor de bouw betekent dat dat we steeds meer gaan hergebruiken. Afval bestaat niet meer. Er ontstaan steeds meer mogelijkheden met restmaterialen. Sloopbedrijven worden belangrijke leverancier van bouwstoffen.
Website RGS

Vrijdag 8 maart

Primeur in de bouwwereld – de nul-op-de-meter brug
De nieuwe Boekelosebrug krijgt zonnepanelen op het wegdek om de ledverlichting te laten branden. De zonnepanelen zijn voldoende sterk om zwaar transport er overheen te laten rijden. De brug is in 3D ontworpen en heeft een minimum aan bouwmaterialen.
Artikel van DuraVermeer over de Boekelosebrug

Toonbeeld van een duurzaam gebouw – de bouw van het stadskantoor Hengelo
Wat komt er kijken bij het bouwen en renoveren waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is? Projectleider Sander Schilstra is verantwoordelijk voor de renovatie van het stadhuis en de
naastgelegen nieuwbouw van het stadskantoor in Hengelo. Een aantal groepen gaan de bouw op en om 13 uur krijgen jullie van hem een presentatie over de bouw en de duurzame keuzes. In zijn vlog’s neemt hij je alvast mee het bouwterrein op en kun je de bouwontwikkeling op de voet volgen: vlogs.